Ga naar navigatie.
Ga naar inhoud.

Aanpassingen

Hieronder ziet u welke aanpassingen ik waarvoor gebruik.

Handbewogen rolstoel Mijn duwrolstoel rechtop.

Dit is de Kid-do 45 (Veldink), mijn duwrolstoel waar ik eigenlijk alleen maar gebruik van maak als ik bij mijn ouders ben of als mijn elektrische rolstoel kapot is. Ik gebruik deze rolstoel ook als ik ergens heen ga waar ik niet met de elektrische rolstoel kan komen.

Deze rolstoel is helemaal voor mij aangepast. Het is een standaard frame/onderstel met kantelverstelling waar vervolgens een orthese is opgebouwd. De orthese is met de hand gemaakt door een orthesebouwer.

Duwrolstoel gekanteld.

Verder is er een hoofdsteun geplaatst die meer steun geeft. Voor in de taxi is er een hoofdfixatieband aanwezig. Ook is er een werkblad. Om mijn voeten op de voetenplank te houden is er ook een voetfixatie geplaatst.

Deze rolstoel is geïndiceerd door een adviseur van de gemeente en daarna vergoed door de gemeente onder de regelgeving WMO. Het is een bruikleenvoorziening dat houdt in dat als ik de rolstoel niet meer gebruik of hij niet meer voldoet de rolstoel terug moet naar de gemeente.

Terug naar boven

Elektrische rolstoel achterover gekanteld en omhoog. Elektrische rolstoel

Hier staat de C500s (Permobile) mijn elektrische rolstoel waar ik eigenlijk altijd in zit. Met deze rolstoel kan ik overal komen en alles doen wat ik wil. Hij is wendbaar en dus voor binnen- en buitenshuis geschikt. Ik kan lekker met mijn vrienden sporten (hockeyen) of gewoon lekker een wandeling maken.

Deze rolstoel heeft een opmaat gemaakte orthese zodat ik goed kan zitten zonder veel pijn te krijgen aan mijn rug en heupen. De orthese is voorzien van een heupgordel en een borstfixatie. De rolstoel heeft een hoog/laag verstelling om beter bij dingen te kunnen, zoals een stoplicht waar het knopje vaak net iets te hoog van zit of gewoon aan een tafel. Er zit ook een kantelverstelling op zodat ik regelmatig van houding kan wisselen. Om mijn voeten/benen een goede houding te geven is er ook een voetfixatie aanwezig doormiddel van voetenbkjesbakjes.

Elektrische rolstoel in laagste stand.

De Permobile C500s heeft ook nog een koersstabilisator, waardoor het rijden makkelijker wordt. Dit merk je vooral buiten. Het kost veel minder energie om de rolstoel goed recht te houden bij hobbels en bobbels in de weg.

De elektrische rolstoel is vergoed door de gemeente onder de regeling WMO. Het is een bruikleenvoorziening dat houdt in dat als ik de rolstoel niet meer gebruik hij weer terug gegeven moet worden aan de gemeente.

Terug naar boven

Focal hoofdsteun

Focal hoofdsteun. (Focal) is de hoofdsteun die op beide rolstoelen zit. Deze hoofdsteun bestaat uit meerdere lossen delen, waardoor hij individueel instelbaar is. Er zit een hoofdfixatieband bij waardoor mijn hoofd tijdens het vervoer in de taxi beter rechtop blijf.

De focal hoofdsteun is vergoed door de gemeente onder de regeling WMO.

Terug naar boven

Douchestoel achterover gekanteld Douche/toiletstoel

De Boris douche/toiletstoel van Ortec. is een douche/toiletstoel met een kuipstoeltje wat ervoor zorgt dat ik overal ondersteund wordt. Verder heeft de stoel een kantelverstelling en kan hij op verschillende hoogtes gezet worden. De Boris kan makkelijk boven het toilet gereden worden en als dat ergens niet mogelijk is dan zit er ook toiletemmer bij.

De stoel is op een aantal punten ook nog speciaal voor mij aangepast. Zo is de centrale voetenplank ophanging gepolsterd en ook de opstaande randen van de voetenplank zelf zijn met schuimrubber gepolsterd zodat ik me niet open kan stoten aan de scherpe randen.
Douchestoel Er is ook een kussen gemaakt wat in mijn rug zit om de holte die ik in mijn rug heb op te vullen, waardoor ik meer steun krijg. Ook heb ik een heupgordel in de stoel die er voor zorgt dat ik niet uit de stoel kan glijden als ik mezelf opdruk.

De douche/toiletstoel is door de gemeente verstrekt onder de WMO regeling. Het is een bruikleenvoorziening.
Deze douche/toiletstoel staat bij mijn ouders.

Terug naar boven

Douchestoel in de hoogste stand Douche/toiletstoel 2

Dit is de Dol-fijn van het Tilcentrum. Dit is een douchestoel die een elektrische hoog/laagfunctie heeft. Als de stoel omhoog gaat dan kantelt hij tergelijkertijd achterover. De hoog/laag functie is erg makkelijk tijdens de verzorging. De ene persoon is namelijk lang en de andere weer weer wat korter. Ze kunnen de stoel op de gewenste hoogte plaatsen.

Omdat de Dol-fijn geen goede zitting had voor mij, is er één speciaal voor mij gemaakt door Atlas. Ze hebben met een facuümzak een afdruk van mijn zithouding gemaakt Douchestoel in de laagste stand en deze is in materaal uitgevoerd wat waterbestendig is. We hebben hem zo gemaakt dat je overal goed bij kunt, maar dat hij ook nog genoeg steun blijft bieden. Door deze orthese kan ik nu ook in de douche goed ondersteund zitten.

Deze douche/toiletstoel is van de instelling. Ze hebben deze van hun eigen budjet gekocht.

Terug naar boven

Douchestoel in de laagste stand Trippelstoel

Dit is mijn trippelstoel. Deze gebruik ik bij mijn ouders om achter de computer te zitten. De trippelstoel neemt namelijk veel minder ruimte in als de elektrische rolstoel.
Zelf kan ik hier ook nog een beetje meer van a naar b komen. Het gaat niet altijd even makkelijk, maar het lukt nog wel.

Det trippelstoel is geleverd door Atlas. De standaart zitting is vervangen door een orthese en deze is gemaakt door Orthototaal, omdat Atlas het erg druk had hebben ze dat aan hen uitbesteet.

Douchestoel in de laagste stand De trippelstoel heeft een elektrische hoog/laag en kantelunit gekregen. In eerste instantie kon de stoel wel heel ver voorover kantelen, maar niet ver achterover. Ze hebben daar dus het e.e.a. aan moeten veranderen zodat het andersom het geval was. Anders heb je nog niet veel aan de kantelverstelling.

Het hele pakket is door de zorverzekeraar in bruikleen verstrekt.

Terug naar boven

Bed en matras

Bed in hoogste stand. Mijn bed is een elektrische verstelbaar hoog-laagbed. Ook de voeten en rugsteun zijn elektrisch verstelbaar. Dit bed heb ik omdat het zo voor de mensen die mij verzorgen makkelijker is om mij te verzorgen. Ze kunnen het bed op een adequate hoogte zetten zodat ze geen last krijgen van hun rug tijdens het aanbrengen van de tilband o.i.d.

In het bed ligt een Quatro Acute (Doove Medical) een wisseldruk matras. De matras bestaat uit luchtcellen die in een cyclus van een kwartier allemaal van druk Bed in laagste stand. wisselen waardoor de druk op het lichaam steeds verandert. Door de steeds veranderende drukpunten is dit matras geschikt voor voorkoming, behandeling en genezing van decubitus (doorligplekken).

Ik heb dit matras gekregen, omdat ik als ik op bed lig altijd in één houding lig en dat is niet goed voor je. Ik heb dan veel last van mijn heup en de kans op decubitus is dan groot en vandaar het wisseldruk matras. Met dit matras is het voor mij niet noodzakelijk meer om aan wisselligging te doen al is het wel verstandig natuurlijk. De kans op decubitus is dan nog kleiner.

Matras Het bed en de anti-decubitusmatras zijn door de zorgverzekeraar vergoed. Ze zijn in bruikleen.

Terug naar boven

Tillift Tillift

Hier ziet u de Tempo tillift (ARJO) die wij thuis gebruiken. De tillift gebruik ik om vanuit mijn bed in de rolstoel te komen en vice versa of van elektrische rolstoel naar duwrolstoel of toilet/douchestoel. De tillift wordt gebruikt voor bijna alle transfers. De tillift ontziet de ruggen van mijn verzorgers, omdat ze niet meer hoeven te tillen.

De tillift is vergoed door de gemeente. Onder de WMO regeling. De lift is als bruikleen voorziening gegeven.

Terug naar boven

Beademingsballon

Beademingsballon Met deze ballon doen we oeffeningen die zorgen dat ik het slijm wat in mijn longen zit goed op kan hoesten. Dit noemen ze airstacken. We proberen dit 3 á 4 keer per dag te doen.

De vorderingen worden gevolgd door het CTB. Ze controleren of we het op de goed manier doen en of het het gewenste resultaat heeft.

Terug naar boven

Voorzetkamer

Voorzetkamer met inhalers. Een voorzetkamer gebruik je samen met inhalers. Door de inhaler op de voorzetkamer te zetten komt de stof die je inmoet amdemen niet direcht in je mond maar in de voorzetkamer. Dan kan je vervolgens rustig in- en uiademen en komt het spul in je longen terecht.

Ik gebruik een voorzetkamer, omdat ik niet diep genoeg kan inamden. Ook is de timing heel belangrijk als je de voorzetkamer niet gebruikt. Dan moet je inademen en gelijkertijd op een het spuitbusje en dat is niet eenvoudig.

De voorzetkamer wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Terug naar boven

Polsspalken

Polsspalken Dit zijn mijn polsspalken voor overdag. Die draag ik omdat ik veel pijn aan mijn polsen heb. De pijn komt door de vergroeiingen en de spierspanning.
Verder gaan de spalken een dwangstand tegen en daardoor heb ik wat minder pijn. Deze spalken zijn met de hand gemaakt door een instrumentmaker van Revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht.

De spalken worden vergoed door de zorgverzekeraar. Eens in de 2 jaar mogen ze vervangen worden door nieuwe.

Terug naar boven

Orthopedische schoenen

Orthopedische schoenen Hier ziet u mijn orthopedische schoenen (Georg in der Mauer), die ik draag om mijn enkels zo recht mogelijk te houden en om meer steun te geven aan mijn voeten. Verder voorkomen ze verdere vergroeien.

Orthopedische schoenen worden met de hand gemaakt. Eerst wordt er een gipsafdruk van de voet gemaakt en daar wordt dan een leest van gemaakt. Via de leest kunnen ze dan de schoenen maken.

Deze orthopedische schoenen worden vergoed door de zorgverzekeraar wel heb je een eigenbijdrage per paar en mag je maar eens in de 12 tot 15 maanden, afhankelijk van de verzekeraar nieuwe hebben.

Terug naar boven

Mijn onderbeenspalken. Enkel/voet orthese (EVO)

Dit zijn mijn onderbeenspalken. Deze draag ik om mijn enkels 's nachts goed recht te houden.
Ze zorgen er op deze manier voor dat mijn spieren en pezen goed op lengte blijven.

De spalken worden door de zorgverzekeraar vergoed. Je betaalt geen eigenbijdrage en mag om de twee jaar een paar nieuwe.

Terug naar boven

Omgevingsbesturing

Omgevinsbesturing De (Home Servant 4) is het apperaat waar ik dingen in mijn omgeving mee kan bedienen. Daarom noemen ze het ook omgevingsbesturing.

Door deze omgevingsbesturing ben ik een stuk zelfstandiger geworden, omdat ik veel meer zelf kan regelen.
Zo kan ik nu:

De omgevingsbesturing is geinstaleerd door het RTD het dorp uit Arnhem in opdracht van de zorgverzekeraar die de spullen in bruikleen heeft verstrekt.

Terug naar boven

Laptop

Laptop met vergroting. Deze laptop gebruik ik voor mijn werk. Als ik bijvoorbeeld cursus heb of we zitten een keer ergens anders dan heb ik mijn eigen laptop bij, waar alle hulpsoftware op staat. Ook gebruik ik hem asl ik om wat voor rede dan ook even geen gebruik kan maken van mijn desktopcomputer op kantoor. Ook in de thuissituatie is het wel eens handig.

De laptop heb ik gekregen, omdat ik niet kan schrijven en het door mijn visuele handicap erg veel energie kost om alles met mijn ogen te doen. Daarom maak ik gebruik van het vergrotingsprogramma Supernova geleverd door Optelec, Met de spraakuitvoer laat ik lange stuken tekst door de computer voorlezen doormiddel van een spraaksynthesizer zo kost het lezen veel minder energie, maar het programma kan ook vergroten en zo kan ik de dingen veel beter zien en lezen.

De laptop en de benodigde software zijn door het UWV in eigendom verstrekt onder de wet REA.

Terug naar boven

Toetsenbord

Klein toetsenbord. Dit is een Cherry minitoetsenbord. Het is een gewoon toetsenbord alleen dan in een kleinere uitvoering. Er ziT geen num-lock gedeelte bij. Het lijkt op een toetsenbord van een laptop.
Ik heb dit toetsenbord gekregen omdat ik dan minder ver hoef te reiken.

De zorgverzekeraar heeft het toetsenbord in bruikleen verstrekt.

Terug naar boven

Lucy toetsenbord

Lucy toetsenbord. De Lucy is een aangepast toetsenbord dat werkt met lichtvlekbesturing. Ik heb een lasertje aan mijn bril en met dat laserstraaltje wijs ik de letters aan.

Je kunt de Lucy op vele manieren instellen waardoor het werken prettiger wordt. Je kunt de reactietijd van de laser langzamer of sneller zetten. Als je hem langzamer zet moet je de laserstraal langer op de letter houden voordat hij hem activeert. Zet je hem sneller dan kan je ook sneller typen, maar de kans op fouten is dan groter.

Je kunt ook macro's invoegen waardoor je sneller kunt werken. Er zijn soms toetscombinaties waarbij je een aantal knoppen tegelijk moet indrukken en dat kan je dan in zo'n macro zetten waardoor je nog maar 1 of 2 knoppen hoeft te gebruiken.

De Lucy is verstrekt in bruikleen door de zorgverzekeraar.

Terug naar boven

Muis

Joystickmuis Hier naast ziet u mijn aangepaste muis. Penny Gilles joystick. Het is een muis in de vorm van een joystick net als van de elektrische rolstoel. Hij heeft 6 knoppen. 1 voor de linker en rechter muisknop, 1 voor de dubbelklik, 1 voor de sleep functie, 1 knop om de snelheid te veranderen waarmee de muisaanwijzer over het beeldscherm beweegt. En met de laatste knop kan je de muisaanwijzer vast zetten in een bepaalde richting. Of alleen horizontaal bewegen, alleen verticaal bewegen of alle bewegingen kunnen maken.

De muis is in bruikleen gegeven door de zorgverzekeraar.

Terug naar boven

Daisyspeler

De Victor Reader Stream. Hier ziet u mijn daisyspeler (Victor Reader Stream). Met dit appaat luister ik boeken. De boeken die vroeger op cassettebandjes stonden staan nu op een cd'tje in daisy formaat. De kwaliteit van de cassettebandjes was niet altijd even goed en met de daisy is daar heel wat verandering in gekomen. Bij dit apperaat gebruik je geen cd's meer. Je zet de bestanden van de cd over op een geheugenkaartje. Hierdoor is het apperaat heel klein en compact geworden.
Vroeger moest ik wachten als er een boek niet was, omdat het uitgeleend kon zijn aan andere. Nu hoef ik niet meer te wachten ze branden het boek gewoon opnieuw en sturen dat naar mij toe.

De daisyspeler heb ik vergoed gekregen van de zorgverzekeraar.

Terug naar boven

Home
Algemeen
Verhaal
Aanpassingen
Specialisten
Gezin
Dagboek 2003
Dagboek 2004
dagboek 2005
Dagboek 2006
Dagboek 2007
Dagboek 2008
Dagboek 2009
Dagboek 2010
Dagboek 2011
Links
Gastenboek
Sitemap
Conradi Hünermann Syndroom
©2008-2011 cindy@conradi-hunermann.nl, alle rechten voorbehouden.